miercuri, 15 decembrie 2010

Trei religii - Proba 1 - Calea Sufletului - TROFEUL CELOR ŞASE CĂI






























































Membrii patrulei noastre sunt din Fieni, Moţăieni şi Pucioasa, localităţi aflate, în zona centrală a României, în nordul Judeţului Dâmboviţa.

În aceste localităţi, religia majoritară este cea ortodoxă (în procent de peste 95%), dar exisă şi persoane care aparţin altor culte religioase. De aceea ne-am hotărât să căutăm informaţii despre obiceiuri:

- Ortodoxe

- Baptiste

- Adventiste

Mai întâi ne-am documentat puţin despre religii şi am aflat că din cei aproape 7 miliarde de locuitori ai Terrei, doar circa o treime sunt creştini. Din această treime, în jur de 300 de milioane sunt creştini ortodocşi, 35 de milioane creştini protestanţi baptişti şi 6 milioane creştini protestanţi adventişti.

Acestea sunt datele pe care le-am găsit noi, nu ştim cât sunt de corecte, dar ne-au făcut să înţelegem un lucru: chiar dacă în zona în care locuim noi, religia majoritară este cea ortodoxă, în lume există foarte mulţi oameni care au altă religie.

Crăciunul sau Naşterea Domnului este o sărbătoare creştină celebrată la 25 decembrie în fiecare an.

Crăciunul devine şi o sărbătoare laică, celebrată atât de către creştini cât şi de către cei necreştini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moş Crăciun”.

Obiceiuri de Craciun la creştinii ortodocşi

Pomul de Crăciun

Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun este poate printre cele mai indrăgite de noi copiii. Când împodobim bradul, dulciurile, globurile şi ghirlandele ne fac să ne gândim la sărbătoarea care trebuie să vină şi la darurile pe care le vom primi.

Colindatul

Sărbătoarea Crăciunului este anunţată prin obiceiul copiilor din zona noastră de a merge cu colindul şi cu Steaua, pentru a vesti Naşterea Mântuitorului. Copiii, însoţiţi uneori de părinţi, merg din casă în casă “cu uratul”, cântă colinde apoi sunt răsplătiţi cu covrigi, fructe, şi dulciuri. Când merg cu Steaua, copiii cântă despre naştera Domnului şi sunt rasplătiţi de obicei cu bani.

Obiceiuri culinare

Înainte de Crăciun, adulţii (uneori şi copiii) ţin postul Crăciunului, timp de 40 de zile iar în jurul datei de 20 decembrie se taie porcul. De obicei noi mergem pentru asta la bunici. După ce se curăţă şi rămâne curat, pe porc se aşează copiii mici pentru a crşte mari şi voinici. Apoi se pregătesc mâncărurile specific: cârnaţi, tobă, sarmale, cozonac şi se bea ţuică fiartă sau vin.

Obiceiuri de Crăciun la baptişti

Crestinii protestanti de rit Baptist nu serbeaza Craciunul în mod special. Pentru ei aceasta este o sărbătoare ca oricare alta pe care o intâmpină însă cu căldură, sinceritate şi bucurie.

Cu această ocazie, creştinii protestanţi baptişti organizează serate la care au invitaţi speciali, se cântă colinde şi mai ales fac activitati pentru copii şi tineri. Copiii învaţă despre naşterea şi viaţa lui Isus, se joacă împreună, se bucură de această sărbătoare şi întotdeauna primesc cadouri.

Prietenii noştri baptişti, Marian, Simona, Florin şi Mariana ne invită întotdeauna la sărbătorile lor iar noi participăm uneori la activităţi şi suntem buni prieteni cu copiii lor.

Obiceiuri de Craciun la adventişti

Nici creştinii adventişti nu serbează în mod special Crăciunul. Ei sărbătoresc Crăciunul convenţional, mai mult social decât religios, dar cred în Isus Hristos ca Mântuitor al lumii, se bucură nespus de mult de naşterea Lui, o predică, o cântă, o proslăvesc în versuri şi se bucură la fel de mult de faptul ca El a trăit printre noi, de faptul ca El a murit pentru păcatele noastre, că a înviat, ca o garanţie a puterii Sale.

Ei consideră de asemenea că Isus trebuie să nască în inima noastră a fiecăruia dintre noi, trăind, o viaţă curată, lipsita de păcat, de certuri, de răzbunare, de egoism.

Noi avem prieteni care sunt adventişti, iar unul dintre ei, Alin, ne-a povestit aceste lucruri şi a preluat de la noi mesajul transmis de Lumina Păcii.

Textul scris în Jurnal – Proba 1 – Calea Sufletului

Patrula Coresi – Centrul Local “Naparis” Pucioasa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu