marți, 1 decembrie 2009

Probe - Calea Minţii - TROFEUL CELOR ŞASE CĂI

Vrednici temerari - cercetași,
Ați ales a intra în cursa pentru Trofeul celor șase căi. Așadar, din două în două saptămâni veți urma câte o cale.
Noi nu vă cunoaștem. De aceea, înainte de a apuca orice cale, trebuie să vă prezentați.
Prezentarea patrulei
Ați arătat în fișa de înscriere că sunteți o patrulă. Dar oare așa este? Sau sunteți o listă de temerari înșirați întâmplător acolo în document?
Noi vă cerem să ne demonstrați că sunteți o patrulă. Astfel, vă propunem „Patrula - de la începuturi până în prezent”. Adică modalitatea voastră de a arăta cine sunteți, cum vă numiți, ce strigăt aveți, cum v-ați întâlnit și cu ce gând porniți în cursă. Nu contează vechimea patrulei, poate fi de 24h, important este să subliniați cine sunteți și cum ați ajuns să formați o echipă (patrulă).
Pentru a dovedi asta, aveți la îndemână trei posibilități:
1. text însoțit de poze: dacă aveți talent la povestit, faceți povestea patrulei și colorați-o cu poze, semnături originale, acuarele, sau orice vă trece prin cap
2. poze însoțite de text: aveți multe poze cu voi, cu patrula, de la activități sau mai știm noi ce. Ideea e să le puneți într-un slideshow (prezentare Powerpoint sau altceva) și fiecare să aibă un mic comentariu
3. film video cu voi: patrula, sediu, momente amuzante, orice perspectivă care să vă reprezinte (50p)
Atenție!
- orice modalitate de exprimare presupune participarea tuturor membrilor patrulei!
Dacă un membru lipsește dintr-un motiv clar, acesta trebuie anunțat liderului și organizatorilor (Echipei Naționale de Temerari – temerari@scout.ro ). Faptul ca un temerar participă la o zi de naștere, e la bunici, are lucrare, etc, nu constituie motive.
Alegeți o zi în care fiecare membru poate fi prezent.
- orice modalitate de prezentare trebuie să aibă următoarele elemente: numele patrulei, strigăt, prezentarea fiecărui membru, cum de v-ați cunoscut, cum ați ales să fiți în aceeași patrulă și un mesaj al patrulei la intrarea în cursa pentru Trofeul celor șase căi! Fiecare element va fi punctat cu câte 5 puncte. De asemenea, trebuie să fie imagine și text. Adică ori mult text și mai puține poze, ori viceversa, ori film și textul e vorbit.
-originalitatea și creativitatea sunt cele mai importante! Lăsați-vă imaginația să zburde! Folosiți cele mai năștrușnice idei de prezentare a patrulei! Bineînțeles că și acesta este un criteriu de punctaj. Deci, cu cât sunteți mai creativi, cu atât bonusul patrulei este mai mare.
-nu uitați să aveți un element scout: eșarfă, tricou, hanorac, ecuson, crinul cercetășesc, steagul patrulei. Cei care încă nu aveți depusă promisiunea, nu fiți descurajați! Făcețivă ecusoane, insigne, autocolante, crin din plastilină, orice doriți voi! Așa arătați că sunteți cercetași! Lipsa acestuia va fi depunctată cu 5p.
Prezentările trebuie să fie gata până pe 15 decembrie 2009 și trimise la adresa
temerari@scout.ro . Filmele mai mari de 20MB, care nu pot fi trimise pe e-mail, vă
rugăm să le uploadați pe internet, pe orice pagină (ex: fileshare)

CALEA MINȚII
Buuuun... sunteți o patrulă! Drumul pe care l-ați ales e lung și are șase căi. Prima este Calea Minții. Fiți gata să porniți în explorarea unor zone pe care le cunoașteți sau nu, căutați informația așa cum un om însetat caută apa în deșert. Nu uitați să fiți întotdeauna o echipă!

1. Știm că în adâncul sufletului vă place matematica. Cifrele acelea puse laolaltă, tot felul de formule și detalii de logică. Normal că nu recunoașteți, nu e cool sau trendy! Totuși, noi vă provocăm ca, atunci când vă întâlniți, să rezolvați următoarea problemă:
Sumă din lungimea mâinilor împărţit la sumă din numărul de la papuci îmulţit cu „pi” plus radical din sumă din numărul de degete minus sumă din cifrele de naştere impare la pătrat.
unde:
- Sumă din lungimea mâinilor este suma lungimii tuturor mâinilor membrilor patrulei întinse paralel cu podeaua. Adică vă puneți într-un șir, unul lângă altul, și întindeți mâinile. Cineva va măsura cu un metru lungimea acestora. Măsurați în cm.
- Sumă din numărul de la papuci este suma numerelor de la papuci a membrilor patrulei
- Suma numărului de degete este suma degetelor membrilor patrulei
- Suma cifrelor zilelor de naştere impare este suma cifrelor zilelor de naştere impare ale membrilor patrulei.

2. Cercetașii se plimbă mult prin țară. Cine știe unde vă va duce drumul în vara aceasta?
Găsiți cel mai scurt drum realist (adică respectați căile ferate, drumurile rutiere, brațele navigabile ) pornind din satul Tîrgu Trotuș până în satul Valea Florilor. (10p)

3. Cărțile sunt locul unde imaginația nu are limite. Vă invităm în sanctuarul lor, pentru o incursiune în viața unor tineri ce se presupune că ar fi fost cercetași. Mergeți în sala de lectură de la bibliotecă și împrumutați cele cinci volume din Cireșarii, de Constantin Chiriță. Răspundeți la întrebările:
- care sunt ușile din Castelul celor Două Cruci? (descrieți)
- de cine se îndrăgostește Tic? (15p)

4. În fiecare seară apar pe cer. Le vedem sau nu, depinde de nori. Dar stele sunt
întodeauna acolo. Și nu sunt aruncate așa, în marea de cer. Ci sunt organizate sub formă de constelații. Aflați zodia celui mai nou cercetaș din patrulă și realizați din corpurile voastre constelația zodiei. (10p)

5. Capitala statului dac, Sarmizegetusa, este un loc sacru. Căutați o imagine de sus a zonei sacre din Sarmizegetusa Regia și reprezentați-o 3D utilizând materiale din jurul vostru. Fiți cât mai creativi! Atenție! La final, vrem să vedem o machetă ingenioasă a locului. Puteți folosi de la materiale de construcții, la hârtie, mâncare, materiale reciclabile, etc. (20p)
Foarte important!
Fiecare probă trebuie executată de întreaga patrulă! Vrem să vedem cum și-a adus contribuția fiecare la ducerea la bun sfârșit a probei:
- la proba nr 1, pozele sunt cele mai grăitoare, împreună cu un tabel cu datele colectate de voi pentru a rezolva problema (lipsa tabelului= -5p)
- la proba nr 2, vrem să vedem poze cu patrula căutând drumul folosind orice mijloace
- la proba nr 3 dorim fișele de la sala de lectură semnate și ștampilate de bibliotecară
- la proba nr 4 avem nevoie de poză
- la proba nr 5, ca și mai sus(eventual și în timpul realizării ei, cu fiecare membru al patrulei lucrând la ceva: informare, achiziționare materiale, plan, etc.)
Sunteți depunctați pentru:
0. lipsa unui membru din patrulă
1. lipsa dovezilor de efectuare a probei
2. netrimiterea dovezilor la timp ( 15 decembrie 2009 ) astfel:
- întârziere o zi: - 5p,
- întârziere 2 zile - 10p
- întârziere 3 zile sau mai mult – neluarea în considerare a probei
Primiți bonus pentru:
-originalitate
-creativitate
Important! Fiecare patrulă trebuie să aibă Jurnalul parcurgerii celor Șase Căi! Așa că unul din temerari ar fi bine să țină un astfel de jurnal care să ne fie prezentat ori după fiecare parcurgere de cale, ori la final. Nu veți fi depunctați dacă nu îl aveți, dar vor primi puncte bonus cei care-l vor avea.
Acestea fiind zise, vă invităm să pășiți cu încredere pe Calea Minții. La capătul ei vă așteaptă Calea Sufletului.
Succes și vă așteptăm la răscurcea celor două căi cel târziu pe 15 decembrie!
Cu drag,
Echipa Națională de Temerari

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu