miercuri, 12 iunie 2013

Fieni - Oraş de cercetaş - Proiect la final

Titlul proiectului: „FIENI – ORAŞ DE CERCETAŞ”
Grupa de vârstă: 6 lupişori şi 8 temerari
Liderul însoţitor: Coordonator proiect - Ileana Bocanciu / alţi lideri implicaţi în proiect: Prundaru Marius, Mocanu Codruţ, Posta Cătălina / alţi adulţi implicaţi în proiect: Jon Sayer şi Abby Vincent – voluntari americani în Corpul Păcii
Domeniul de activitate: social, ecologic, aventură
Nevoia şi soluţia identificată:  mulţi oameni din Fieni nu cunosc prea multe lucruri despre oraşul în care locuiesc şi nici despre cercetaşi. Soluţia identificată de noi a fost, ca prin intermedul activităţilor acestui proiect, să stimulăm participarea creativă a copiilor şi tinerilor pentru a pune în valoare şi a promova cercetăşia în oraşul Fieni, precum  şi oraşul Fieni prin intermediul cercetăşiei.
Perioada proiectului: 20 aprilie – 15 iunie 2013
Locaţia de implementare: Fieni şi împrejurimi
Principalele activităţi şi rezultate:
1.      Pregătirea proiectului
În cadrul activităţii de pregătire a proiectului am luat legătura cu partenerii implicaţi (Primăria oraşului Fieni, Carpatcement Holding Fieni, Şcoala „Diaconu Coresi” Fieni, Ambasada Statelor Unite ale Americii şi Peace Corp Romania prin intermediul Asociaţiei Mai Mult Verde, precum şi Asociaţia Ecologică Floare de Colţ) şi s-au discutat amănuntele despre implicarea fiecărui partener în proiect. Am realizat de asemenea şi promovarea proiectului, în special cu ajutorul internetului.
2.      Vizită la Carpatcement Fieni
Cercetaşii lupişori din patrula Petale Roz, un membru al patulei Coresi, şi doi lideri adulţi au  făcut o vizită la fabrica de ciment, însoţiţi de un reprezentant al Carpatcement Fieni. În urma vizitei lor, cercetaşii din patrula Petale Roz au întocmit un material cu date inedite despre fabrică.  
3.      Plantat de puieţi
Patrula petale Roz, ajutată de patrula Coresi a plantat şapte puieţi simbolici de tuia, câte unul pentru fiecare cercetaş, în curtea fabricii de ciment din Fieni. Patrula Coresi, implicând şi alţi colegi, a plantat nouă puieţi simbolici de tuia, câte unul pentru fiecare cercetaş, în curtea Şcolii „Diaconu Coresi” Fieni. Alături de liderii adulţi au fost implicaţi şi voluntarii americani din Corpul Păcii, care îşi desfăşoară activitatea în şcolile din oraş.
4.      Vizită la ambasada Statelor Unite ale Americii
Patrula Petale Roz împreună cu un lider şi voluntarii americani din Corpul Păcii au participat la o întâlnire la ambasada SUA cu oazia prezentării proiectului nostru în cadrul programului Trees for Peace.
5.      Căsuţa verde
În urma colectării de către cercetaşi sau prietenii acestora de sticle de plastic sau „pet-uri” a fost realizată din aceste materiale reciclabile „căsuţa verde” – un solar în care cresc căpşuni. La activitate au participat toţi cei implicaţi în acest proiect.
6.      Vizită la primăria oraşului Fieni
Toţi cercetaşii împlicaţi în proiect au participat la o întâlnire cu autorităţile locale ale oraşului, ocazie cu care au prezentat stadiul proiectului. În urma vizitei, patrula Coresi a întocmit un material despre oraşul Fieni.
7.      Tabără de cercetare
Am organizat o tabără de cercetare pe dealul cu fosile din împrejurimile oraşului Fieni, la care au participat toţi cei implicaţi în proiect. A fost realizată o colecţie de fosile şi au fost amplasate cutii Geocaching în zonă. Astfel, oraşul Fieni a fost marcat încă o dată pe harta lumii, figurând cu trei cutii în trei puncte distincte, alături de alte peste 2.000.000 de cutii Geocaching din toată lumea.
8.      Expoziţie de fotografii
Pe toată durata proiectului s-au făcut foarte multe fotografii care au fost postate pe mai multe pagini de internet. O parte dintre ele au fost selectate, editate şi procesate şi au devenit o colecţie, multiplicată în patru exemplare, câte una pentru fiecare partener din oraş.
9.      Promovarea şi diseminarea rezultatelor proiectului
Promovarea s-a făcut în special prin intermediul internetului în ziarele local on-line, dar un articol despre proiect a apărut şi în ziarul local „FII ENEI”. Diseminarea rezultatelor s-a făcut şi cu ocazia acţiunii „Tineri voluntari de Ziua Mediului”, la Liceul Tehnologic „Ing. Aurel Rainu” Fieni”, precum şi prin intermediul pliantului editat cu ocazia acestui proiect.
Testimoniale:
„Nu ştiam că în oraşul Fieni sunt aşa de mulţi cercetaşi inimoşi care fac atâtea lucruri interesante. Poate ne faceţi şi pe noi cercetaşi. Aţi văzut doar că am venit noaptea cu torţele aprinse şi v-am descoperit.”
Vili
„Mereu ne-o luaţi înainte, voi cu ideile voastre ingenioase. Îmi place că nu staţi nici un pic pe loc, când e vorba de noutăţi.”
Florin Stan
„Am învăţat să nu-mi mai fie frică în pădure noaptea, chiar dacă nu era un lider cu noi. Faptul că eram împreună, doar noi copiii cercetaşi, ne-a făcut să ne îmbărbătăm unii pe alţii şi să vorbim de o grămadă de lucruri, despre care altfel nu am fi vorbit. Desigur, nişte motive în plus pentru curajul nostru, au fost lanternele aprinse şi bunătăţile pe care trebuia să le aducem în tabără.”
Andra
„Cel mai mult mi-a plăcut când am descoperit cutia! Mi-era o frică de nu mai puteam când a trebuit să bag mâna în scorbura aia, dar eram sigur că acolo e! Când am văzut ce era în cutie am început să strig de bucurie! A fost fantastic!”
Sebi
Ceva amuzant din timpul proiectului

Cele mai amuzante momente au fost în timpul taberei de corturi de pe dealul cu fosile: băieţii temerari au reuşit să pregătească salata, fiind la prima lor tentativă de acest gen, fără să o asorteze cu nici un deget tăiat; unul dintre temerari a căzut dintr-un cireş, speriat de „proprietarul” grădinii care era de fapt un prieten, venit şi el tot la furat de cireşe; cercetaşul s-a ales doar cu o sperietură şi un plasture frumos pe palma dreaptă; noaptea, la focul de tabără, „duşmanii” veniţi din civilizaţia oraşului înarmaţi cu torţe au fraternizat imediat cu cercetaşii, întrecându-se doar la pregătit frigărui şi la spus poveşti de groază. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu